Сингапур

Вашата оценка
Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси - привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние.

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта почва се набавя от собствените му хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Сингапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Население: 5,7 милиона души

Валута: сингапурски долар (SGD)

Най-удобният начин да се снабдите с пари е чрез многобройните АТМ устройства. Обменните бюра са с надпис "Licensed Money Changer". Банковите преводи може да се бавят със седмици и имат високи такси. Можете да обмените пари и в банките, но някои банки не обменят пари в събота. Банките работят от понеделник до петък 10:00 - 15:00 часа, в събота 9:30 - 13:00 часа.

Интернет страници за Сингапур: www.visitsingapore.com

Спешен телефон: Полиция: 999, Бърза помощ и пожарна: 995

Туристическа информация: Тел. 1800 736 2000 (24-часова автоматична система за туристическа информация)

Здраве и сигурност: Водата от водопровода в Сингапур е напълно безопасна за пиене.

Медицинските услуги в страната са отлични. Лекарства се продават не само в аптеките, но също така и в редица магазини, супермаркети и търговски центрове. Ако позвъните на бърза помощ (995), линейката обикновено идва до 8 минути.

Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.

Телефонен код: +65

Език: Английски, мандарински китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. Сингапурският английски (известен още като Singlish) обаче през годините е изпитал сериозно влияние от китайския и изобилства от местни думи. Повечето хора под 50 години говорят свободно английски.

Пушене: Пушенето е забранено в градския транспорт, музеи, библиотеки, асансьори, театри, заведения за хранене с климатик, магазини и правителствени офиси. Глобите за нарушителите започват от 1000 американски долара. Глобите за контрабандни цигари също са солени. Ако ви хванат с кутия цигари без бандерол, глобата е до 500 долара на кутия. Нямате право да внасяте цигари в страната (понякога може да ви пуснат с една отворена кутия, за която да обявите, че е за лична употреба). Важи и за електронни цигари.

Закони: Употребата и притежанието на наркотици се счита за изключително тежко престъпление в Сингапур, като наказанието може да е смърт и важи и за чужденци. Дори дребна кражба в магазин може да ви донесе присъда от няколко години затвор. По принцип внасянето на дъвки също е незаконно, но митническите служители няма да ви направят проблем за няколко дъвки за лична употреба, ако сте дискретни.

Бакшиши: Даването на бакшиш не е прието и на него се гледа с лошо око от властите. Все пак пиколото очаква около 2 долара на куфар. Някои ресторанти и хотели включват в сметката 10% такса обслужване.

Особености на климата: Имайте предвид, че с разположението си почти на екватора, в Сингапур почти всекидневно, обикновено следобед, вали проливен дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса през деня и 25 през нощта.

Официални празници: 1 януари, Китайската Нова година (обикновено през февруари), 9 август
от: 4897 лв.
9 дни / 6 нощувки, дата: 08.10.2024 г.