Почивки в Черна гора

Вашата оценка
Черна гора се намира в западната част на Балканския полуостров точно срещу Италия. На Запад се намира Адриатическо море (Ядранско). На север страната граничи с Хърватска и Босна и Херцеговина. Източнта граница е със Сърбия, а южната – с Албания. Черна гора е най-западната православна страна в Европа.

Официалният език в Черна гора е сръбският език от йекавския диалект. Така е записано и в конституцията на страната. След обявяването на независимостта на Черна гора, а и след разпадането на Титова Югославия, в страната все по-често се чуват призиви за отделянето на черногорския йекав диалект в отделен език. Изпозлваната кодифицирана форма на езика в Черна гора има общ произход със сръбския, като между тях има и? несъществени разлики, и сега съществува много силна тенденция и? конституционно да бъде определен като отделен „черногорския език". Наред с близостта, съществуват и редица характеристики, които отличават черногорците от сърбите – историческото минало, антропологически и етнически специфики.

Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.

На малката територия на страната има 40 езера, а Бота Которска е най-южният фиорд в света.

Климат - умереноконтинентален, средиземноморски
Средни температури - януари (-3,9°С); юли (18, 25°С)
Официален език - сръбски
Столица - Подгорица
Най-голям град - Подгорица
Валута - евро (EUR)
Население - 684 736 души (2007)
Етнически състав - черногорци - 37,6%, сърби - 35,3%, албанци - 15,9%, унгарци - 3,9%, мюсюлмани - 3,2%, хървати - 1,6%, словаци - 0,8%, българи - 0,4%
Религия – християни - 79,7%, мюсюлмани - 18,5%, други - 1,8%
Часова зона - UTC +1
Телефонен код + 381
Internet TLD .yu и .me