Кабо Верде

Вашата оценка
Република Кабо Верде, известна и като Зелени нос, е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка с площ 4033 км² и население над 405 000 души
Островите от малкия архипелаг Кабо Верде щедро могат да предложат на всеки пътешественик своя слънчев климат, безлюдни плажове и недокоснати пейзажи. Туризмът в тази малка африканска страна обаче все още е слабо развит. Международни летища има на островите Сантягу и Сал, което позволява на някои европейски компании да осъществяват редовни полети. Между обитаваните острови на архипелага също има самолетни и корабни връзки, макар и не много благонадеждни. Между Сау Висенти и Санту Антау по няколко пъти на ден се движат кораби. Столицата Прая също разполага с голямо пристанище. На всички острови могат да се наемат коли под наем, а редовни автобусни линии отново има на споменатите: Сантягу, Сал и Сау Висенти. На тях ще намерите и хотели с европейски стандарт.

Препоръчителни за посещение са месеците от октомври до юни.
Типичният за Кабо Верде живот може да се види най-добре на пъстрите местни пазари. Най-впечатляващи са пазарите в столицата Прая. Всеки ден там от ранни зори до късна вечер се продават плодове и зеленчуци, натрупани на огромни купове, както и големи количества риба. Дрехи, обувки, домакински уреди и накити също се предлагат в изобилие.

Многобройни открити кухни разпространяват апетитни аромати. За любителите на спорта също има разнообразни възможности. Планинската земя на западните острови предлага на планинарите интересни маршрути. Много предпочитано е изкачването на Фогу, което продължава около шест часа и възнаграждава с прелестна панорама. Източните острови – и най-вече Буа Вища, разполагат и привличат с прекрасни плажове.

Гордост за Кабо Верде е, че от 2009 година притежава обект от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Това е историческият център на Рибейра Гранде/ Ribeira Grande – град, който се намира на остров Санту Антау.

Рибейра Гранде всъщност е първият колониален град, построен в тропиците, което от своя страна бележи решителна крачка в европейската експанзия в края на 15 век по отношение на Африка и цялото атлантическо крайбрежие на континента. През 16 и 17 век пристанището придобива изключително важна роля в международната морска търговия, тъй като е включено в маршрутите между Африка, Южна Америка и Карибите. Макар на пръв поглед да изглежда изолирана, заради близостта си с бреговете на африканския континент островната група Кабо Верде се превръща в основна платформа за търговия с роби.
Историческият център на Рибейра Гранде, наречен Сидаде Велха/ Cidade Velha , се отличава с оригиналния вид на улиците си и забележителните останки, включващи две църкви, кралската крепост и площада Пилори със своята богато декорирана мраморна колона от шестнадесети век.

География
Кабо Верде или „Зеленият нос“, в превод от португалски, е архипелаг от 10 вулканични острова, намиращи се на 570 км от западния бряг на Африка. Страната е с обща площ от близо 4000 кв. км и почти 500 000 души население т.е. е толкова малка, че е невъзможно да се види с просто око на атласа, което отчасти обяснява слабата й популярност.

Климат
Климат-тропичен, пасатен. Средни месечни температури - от 22 до 27 градуса Сº. Валежи - от 100 до 200 мм. Речната мрежа е слабо развита. Растителността е пустинна и полупустинна, само по крайбрежието има палми и банани.

Население и език
Население - 450 хил. жит. Гъстота - 112.0 жит. на кв.км. Естествен прираст 23. Средна продължителност на живота - мъже - 65 г., жени - 68 г.
Етнически състав - кабовердци (мулати) - 65.5 %, фулбе - 14.4 %, баланте, маджак и др., африканци - 17.5 %, португалци - 1.6 %, други - 1.0 %.
Официален език - португалски. Други езици - криулу (португалски диалект).
Конфесионален състав - християни - 96.0 % (от тях католици - 96.3 %, протестанти - 3.7 %), мюсюлмани (сунити) - 3.0 %, други - 1.0 %. Извън страната живеят около 40 хил. души, главно в африканските страни и Португалия. Градско население - 63 %.

Празници
През цялата година на островите в Кабо Верде се провеждат много религиозни и други фестивали. През месец март се провежда голям фестивал на о-в Palmiera. На 3-ти май е празника на Santa Cruz. През месеците юни, юли и август се провеждат известни религиозни фестивали.

Кухня
Кабо Верде привлича туристите и със своите деликатеси и хубава кухня. Един от местните специалитети, който може да се опита е “arroz de marisco”. Не може да се подмине прясно уловената и вкусно приготвена риба, която се
предлага във повечето ресторанти на Кабо Верде

Сувенири и подаръци
Плетените кошници са много популярни в Кабо Верде, както и фигурките от глина.

Работно време на магазините
Магазините са отворени от понеделник до събота от 8 до 19 часа, с обедна почивка от 12 до 15 часа.

Главни исторически дати и събития
1456 г. - необитаемите о-ви са открити от португалците;
1462 г. - начало на португалска колонизация и заселвания с негри-роби от Африка; 1495 г. - островите са обявени за колонии на Португалия;
1972 г. - островите получават право на местна автономия;
5 юли 1975 г. - провъзгласена за независима република.

Държавно устройство
Държавно устройство - република. Глава на държавата - президент, избиран от Националната асамблея за срок от 5 години. Висш законодателен орган - Националната асамблея (еднопалатен парламент) от 79 депутата, избирани за 5 години. Премиер-министърът се назначава от Националната асамлея по предложение на президента.

Парична единица - ескудо (CVEsc) = 100 сентавос

Стопанство
Стопанство - слабо развито. Природните ресурси на островите са ограничени. Климатичните условия са неблагоприятни за развитието на селско стопанство. Отглежда се царевица, захарна тръстика, а за износ - тютюн, банани и кафе. Развъжда се едър рогат добитък, кози, овце, свине и магарета. Голямо значение има риболовът (заети са 5 % от трудоспособното население). Слабо развита промишленост - предприятия за преработка на риба, добив на сол, спирт, пиво и др.