Шри Ланка

Вашата оценка
Шри Ланка, официално наименование - Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г., известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Все повече туристи избират тази дестинация за своята почивка.
Шри Ланка, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо.

Интересни забележителности са : Шри Далада Малигава (Храмът на зъба на Буда), Пещерният храм Дамбула, Полонарува, Сигирия(Лъвската скала), Горски резерват "Синхараджа".

Климат - субекваториален, мусонен, на юг - екваториален
Средни годишни температури - (26,30°С)
Официален език - синхалски и тамилски
Столица - Шри Джаяварданапура Коте
Най-голям град - Коломбо
Валута - Шриланкийска рупия (LKR)
Население - 20 263 723 души (2012)
Етнически състав - синхали - 73,9%, тамили - 18,2%, маври - 7,1%, бюргери - 0,3%, малайци - 0,3%
Религия – будисти - 69,8%, индуисти - 14,7%, мюсюлмани - 7,6%, християни - 7,5%
Часова зона - UTC +5.30
Телефонен код + 94

Наричат острова „Перлата на Индийския океан", заради естествената му красота, формата и местоположението му, а населението много често е наричано "нацията на усмихващите се хора". Прекрасните пейзажи, тропическите гори, както и огромното разнообразие на животински и растителни видове, правят острова една от най-привлекателните туристически дестинации в последните години.
Шри Ланка попада в ареала на Индо-Малайската екозона, и въпреки че страната е малка по размер, тя има най-голямото биологично разнообразие в цяла Азия и е сред 25-те страни в света с най-богата флора и фауна.