Почивки в Дубай

Вашата оценка 1 от 1 глас
Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, както и неговият най-голям град. Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив, на югозапад от Шарджа и на североизток от Абу Даби.
Преди откриването на петрола през 50-те години Дубай е малко рибарско селище заобиколено от суха и безплодна, предимно камениста пустиня. Обаче през средата на 20-ти век става ясно, че околностите на града буквално са пропити в петрол. В този момент река от чуждестранна валута потича към бедното емирство и това създава истински оазис в пустинята.

Интересни забележителности са : Музей Дубай, Пустинно Сафари, Голямата Джамия, Старите пазари, Галерия Majlis, Бурдж Нахар (Burj Nahar), Бурж Халифа (Burj Khalifa), Танцуващите фонтани ,

Климат - тропичен към субтропичен
Средна температура - януари (20-35°С); юли - (50°С)
Официален език - арабски
Столица - Абу Даби град
Най-голям град - Абу Даби град
Валута - дирхам (ОАЕ)
Население - 2 773 206 души (2017)
Етнически състав - араби от ОАЕ - 30,7%, други араби - 56,4%, индо-пакистанци - 9,2%, перси - 1,7%
Религия – индуисти - мюсюлмани - 97,3%, християни - 2,5%, индуисти - 0,2%
Телефонен код +971

Дубай – един различен свят, създаден от оазис, дълбоко в пустинята и превърнат в един от най-модерните търговски, туристически и бизнес центрове в света, едновременно с това съхранил в себе си неповторимите традиции на Изтока.Винаги може да те изуми! Човек остава с впечатление, че е попаднал в прекрасна приказка от хиляда и една нощ. Всеки трябва да посети това райско кътче и да се впусне в изследване на безкрайните пясъци и недостижимите небостъргачи.