Почивки в Тунис

Вашата оценка
Тунис е президентска република.

Населението на Тунис е около 10 млн. души, предимно тунизийци (98% в Тунис са араби), както и бербери (1%) и европейци (1%).

Територия: 164 000 км2

Столица: Тунис

Климат:Субтропичен по протежение на средиземноморския бряг а на юг във вътрешните райони - тропически пустинен. През цялата година времето е равномерно топло.
Лятото е горещо и сухо през август. По-добре не посещавайте южната част, където температурата достига до 45-50 градуса по Целзий. Най-доброто време за почивка: септември-ноември и март-юни.

Религия: Държавният религия - исляма. 95% от населението - хората са много религиозни мюсюлмани - сунити.

Език: Официален език – арабски. Втори официален език е френски и се знае от почти всички тунизийци. В туристическите райони, се говори също и на английски, немски, италиански.

Време : 1 час преди българското

Визови изисквания: Българските граждани, с валиден паспорт минимум 6 месеца, не се нуждаят от визи за посещения в Република Тунис за период до 90 дни. При пътуване от България в Тунис не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка.

Митнически изисквания: При влизане в Тунис се разрешава внос на лични вещи - фотоапарати, видеокамери, велосипеди, персонални компютри, GSM и др., които са единствено за лично ползване, по време на престоя в страната, и задължително трябва да бъдат изнесени при напускането на страната. При напускане на Тунис чужденците, посетили страната с цел туризъм или краткосрочно посещение, имат право да изнесат в брой валута в размер до 1000 тунизийски динари. Всяка сума, надвишаваща определената, трябва да бъде декларирана още при влизането в страната ( това се отнася и за ювелирни изделия ). Забранен е износът на произведения на изкуството и антики. За безмитен внос са разрешени: 400 цигари, или 500г. тютюн, 2л. алкохолни напитки с не повече от 25% съдържание на алкохол, или л. ако този процент е по-висок.

Електрическо напрежение: 220 V.

Валута: Паричната единица е тунизийски динар, като в един динар има 1000 миллима. В страната вървят стари и нови купюри с номинал 5, 10, 20, 30 динара, а също така монети по 1 динар, 500, 100, 50, 20, 10 и 5 миллима. Почти не се допускат монети от 1 миллим.

Обмяна на валута: Можете да смените валута в хотела или в обменното бюро на някоя банка. Курсът обикновено е фиксиран, и се установява от Централната Банка на Тунис. Препоръчва се да вземете справка в обменния пункт, за да обмените динарите при напускане на страната. Обменните пунктове работят обикновено от 9.00 до 11.00, и от 15.00 до 17.00 часа. Пътническите чекове American Express, Visa и Thomas Cook в американски долари се приемат навсякъде. Банкомати можете да намерите във всички по-големи градове и туристически региони. Кредитните карти в Тунис вече започват да се превръщат в стандартно средство за разплащане. Най-разпространени са Visa, American Express, Eurocard и Diners Club.

Транспорт: Такси. В Тунис има няколко вида. При придвижване в пределите на един населен пункт следва да спрете такси с жълт цвят. Стойността на 1 км е 300 миллима, а бакшиша е до 500 миллима. За пътуване в друг град са предназначени т.нар. "Големи таксита" (плаща се за изминати километри с брояч), а също и маршрутни таксита, като за стойността на пътуването в тях трябва да се договорите предварително. Автомобилите с червена линия вървят на далечни разстояния, със синя - курсират между близки населени пунктове. Стойността на пътуването с тунизийско такси е сравнително ниска.

Автобусен транспорт: С помощта на автобус можете да стигнете практически до всяко ъгълче на страната - трябва единствено да разберете разписанието и спирките на автобуса, който ви трябва. TGM. Транспорт, подобен на трамвай, нарича се така заради основните му направления - Тунис - ла Гуллет - ла Марса. Също така от този транспорт можете да се възползвате за пътуване в Саламбо, Картаген и Сиди Бу Саид. Пътят от Тунис до ла Марса е около 35 минути. Вътрешен въздушен транспорт. Местната авиокомпания "Тунинтер" изпълнява полети между основните градове в страната (Тунис, Монастир, Сфакс, Тозер, Табарка, остров Джерба).

Коли под наем: Достъпни са за всички, които имат навършени 21 години и чиято шофьорска книжка е издадена преди минимум 1 година. Максималната скорост на придвижване в градовете е 50 км/ч, на всички пътища на острова Джерба - 70 км/ч, на шосетата - до 90 км/ч (разбира се, ако няма някакви други указания).

Връзка: Има много телефонни кабини, на тях има надпис "taxiphones". За телефонен разговор от София до Тунис трябва да наберете 00, кодът на България 359 и кода на София 2. При междуградски разговори от Тунис към кодовете на градовете се добавя 0: за района на Тунис (град) - 01, Бизерта, Набул и Хаммамет - 02, Махдия, Сус и Монастир - 03, ройона на Сфакса - 04, Габес, Татавин, Кебили, Джерба - 05, Гафса, Таузар, Сиди-Бу-Зид - 06, Кайруан и Кассерин - 07, Табарка и Ле-Кеф - 08. Стойността на 1 мин. разговор от който и да е хотел е горе-долу три пъти по-голяма, отколкото от уличен телефон.

Магазини: Добрата стока в търговските центрове на Тунис струва не по-евтино, отколкото в Париж или Москва. Магазините са отворени в делнични дни от 8.00 до 16:30, а в събота - само до 12:30. Затова пък в страната е пълно с малки пазари с прилични и по-евтини стоки. Можете да се зарадвате, ако си купите чуден килим с прекрасни орнаменти или по-суров, в "барберски" стил. Има огромно разнообразие на керамика - ръчна работа на майстори от Набула. Като сувенири можете да вземете със себе си екзотични кошнички, съндъчета, постелки - всички те са изплетени от палмови листа.

Пазаренето: Национален спорт, или вековна традиция при покупко-продажбата - и днес остава най-приятния и сигурен начин за установяване на реалната цена на сувенира, източния килим или даже пътуването с камила. Играйте на тази игра с удоволствие - тя винаги завършва с взаимно съгласие и усмивка. Пазарите работят от 7.00 до 13.00, най-известните са в Кайруан (всеки понеделник), Хаммамет (всеки четвъртък), Магдия и Набела (всеки петък), Монастир (всяка събота), и Сус (всяка неделя).

Празници и неработни дни: 1 януари (Нова Година), 20 март (Ден на независимостта), 21 март (Ден на младежта), 9 април (Ден на мъчениците), 1 май (Празник на труда), 25 юли (Ден на провъзгласяването на републиката), 13 август (Ден на жените), 15 август (Ден на изтеглянето на войските), 7 ноември (Ден на идване на власт на президента Бен Али).
от: 769 лв.
8 дни / 7 нощувки, дата: 29.05.2024 г.
от: 1679 лв.
8 дни / 7 нощувки, дата: 19.07.2024 г.
от: 1498 лв.
8 дни / 7 нощувки, дата: 29.05.2024 г.
от: 1899 лв.
8 дни / 7 нощувки, дата: 02.08.2024 г.