Почивки в Турция

Турция е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% – на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.
Контрастът между силно развитите и модерни големи градове и изостаналата и консервативна провинция е невероятен. Страната се нарежда сред 20-те най-силно развити държави в света, но благата са разпределени крайно неравномерно. От една страна са динамиката, нововъведенията и съвременния стил на живот на мегаполиси като Истанбул, а от друга страна е провинцията, в която на много места разбиранията, манталитета и като цяло живота почти не са се променили през последните 100 или 200 години.

Турция предлага изобилие от различни видове атракции за гостите си. От купола и минарето в силуета на Истанбул до римските руини по западния и южния бряг, от плажовете на Анталия и средиземноморските крайбрежни курорти до мъгливите планини на Източно Черно море.
Някои от забележителности са : Памуккале , Бодрум , Връх Немрут , Олудениз , Синята джамия , Библиотеката на Целзий , Приказните комини на Гьореме, Църквата "Света София" и още много други.

Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,15°С); юли (15,32°С)
Официален език - Турски
Столица - Анкара
Най-голям град - станбул
Валута - Турска лира (TRY)
Население - 82 003 882 души (2019)
Етнически състав - турци - 85,7%, туркмени - 0,3%, кюрди - 10,6%, араби - 1,6%, асирийци - 0,2%, черкези - 0,4%, арменци - 0,3%, гърци - 0,2%
Религия – мюсюлмани - 98,3%, християни - 1,2%, юдаисти - 0,2%, йезиди - 0,3%
Часова зона UTC +2
Телефонен код +90

Не е само ориенталски блясък, мистерия, интрига и стрелкащи се дервиши, а пикантен исторически водовъртеж, удрящ се в забързаното съвремие.
Турският народ се ползва с нетърпящо конкурентност гостоприемие, умираш да вкусиш националната кухня, бреговата ивица е истинска мечта, а много от турските градове са осеяни с красиви джамии и замъци. И докато цените скачат драстично, Турция си остава една от изгодните Средиземноморски дестинации.