Босна и Херцеговина

Вашата оценка 5 от 1 глас
Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Граничи на север, запад и юг със Хърватско, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора.
Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бивша Югославия. Републиката извоюва своята независимост през 1992 г.
Етническата борба в Западните Балкани доведе до разрухата на много исторически градове. Страната е разделена на две фракции - Федерация Босна и Херцеговина (босненци и хървати) и Република Сръбска (сърби). Гражданската война между различните етноси, избухнала след отделянето от Югославия, довежда до огромна икономическа разруха и намаляване на населението с 1/4 поради емиграцията на голяма част от него.
Босненски или бошняшки е южнославянски език. Той е национален език на бошняците (босненските мюсюлмани), който е базиран на щокавския йекавски диалект, като за писменост се използва латиницата. Бошняшкият, сръбският и хърватският са един език в лингвистично отношение, наричан до 1991, а и все още сърбо-хърватски или хърватско-сръбски език.


География

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.


Климат

Босна и Херцеговина е страна с два различни типа климат. В близост до Адриатика климатът е субтропичен средиземноморски с дълги, слънчеви, топли лета и по-кратки, сравнително меки и влажни зими. Температурите варират между 10°C през януари и 31°C през юли. Във вътрешността на страната климатът е умерен континентален с много топли лета и студени, снежни зими. В столицата Сараево температурите варират 2 – 3 градуса през януари до 26 – 27 през юли. Валежите по крайбрежието падат през есенно – зимния сезон, а във вътрешността на страната са обилни през цялата година и са сравнително равномерно разпределени. Въпреки това пролетните и есенни месеци са малко по-дъждовни в сравнение с лятото и зимата.


Население и език

Официалните езици са босненски, сръбски и хърватски. Английският е доста срещан, особено сред по-младите. Немският също е относително разпространен.
Босна и Херцеговина е дом на около 4 милиона души. Тук съжителстват бошнаци, сърби и хървати. Населението на страната изповядва три основни религии – католицизъм, православно християнство и ислям. По улиците на големите градове ще чуете да се говорят също така три различни езика – босненски, хърватски и сръбски. По ирония на съдбата точно етническото разнообразие е една от основните причини за конфликтите в региона, но същевременно и за културното богатство, което привлича и очарова чуждестранните посетители. В началото на 90-те години населението на Босна и Херцеговина намаля с около ¼. Причината бе гражданската война, която накара милиони хора да потърсят безопасност извън родината си.
от: 426 лв.
4 дни , дата: 18.07.2024 г.