Австралия

Вашата оценка
Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент - Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Общата дължина на бреговата й линия е 36 735 км. Името „Австралия“ идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя. Остров Тасмания, щатите Виктория, Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия,Западна Австралия и Северна Територия формират заедно една от най-богатите и модерни страни в света. Столицата на страната е Канбера, а други големи магаполиси и градове са Сидни, Мелбърн, Брисбейн и Пърт.

Кратка справка:
Площ: 7 741 220 km2
Население (брой): 22 117 876 души
Официален език: английски
Религия: католици - 27%; англиканска църква - 21%
Политическа система: парламентарна монархия
Столица: Канбера
Най-голям град: Сидни
Парична единица: австралийски долар (AUD)
Часова зона: UTC +8 до UTC +10 (корекция за лятно време в някои щати)
Часовата разлика между България и Австралия е +9 часa
Интернет домейн: .au
Телефонен код: + 61
Климат: субтропичен на юг; субекваториален на север
В Австралия се шофира от лявата страна на пътя.

Население
Населението на Австралия е невероятен микс от различни етнически групи и култури – днес жителите наброяват над 22 117 876 души. Най-много представители има германската група -над 85 % са австралийци, близо 7% англичани и по-малки проценти са представители на още 14 нации, между които немци, шотландци, евреи и др. Местните народи са малко над 1% от общото население и са представени от австралийски аборигенни народи, островни жители от Торесовия проток и др. Близо 98% от австралийското население е християнско, като по-голямата част са протестанти, а по-малка – католици и православни християни. Официалният език в страната е английският.

Климат
Климатът в северна Австралия е субекваториален, с дъждовен и сух сезон и високи температури през цялата година. В централната част климатът е пустинен. Субтропичният пояс е в Южна Австралия, а в южната част на остров Тасмания, поради охлаждащия ефект на Антарктическото течение, климатът е умерен. Най-горещото време в годината е от месец ноември до януари, когато температурите в цялата страна варират от 20°С до 32°С. По-хладно е през периода юни-август, когато температурата не се покачва повече от 15-18°С. Идеалното време за пътуване в Австралия е от май до август и от септември до декември, когато е пикът на туристическият сезон.

География
Австралия е разположена изцяло в южното полукълбо и на изток от Гринуичкия меридиан. Пресечена е и от Южната тропична окръжност (Тропика на козирога).
На север Австралия се доближава до Азия чрез Малайския архипелаг. На север са разположени полуостров Йорк и заливът Карпентерия. Чрез Торесовия проток Австралия е отделена от остров Нова Гвинея. Арафурско и Тиморско море мият северните брегове на Австралия. На запад и на юг е Индийският океан ,който също докосва бреговете на Австралия. На юг са разположени Големият Австралийски залив и Басовият проток, който отделя Австралия от остров Тасмания. Източните брегове се мият от Коралово и Тасманово море, които са част от Тихия океан. Големият бариерен риф също се намира на изток.

Западната част на Австралия е платовидна, средната част e равнинна, а източната е планинска. Най-високият и връх е Косцюшко (2229 м), разположен в Австралийските Алпи. Голямата вододелна планина се състои от множество високи плата и ниски планини и се простира до източната част на Австралия. Защитава безводната централна част на страната от дъждоносните облаци, които се носят от Тихия океан. През зимата високите върхове се покриват със сняг и са удобни за ски.

В Австралия има изключително много пустини — голямата пустиня Виктория, Голямата пясъчна пустиня, пустинята Гибсън, пустинята Танами, пустинята Симпсън. Всички пустини са разположени в западната и централна част на Австралия.

Единствената голяма река в Австралия е Мъри с притока си Дарлинг. Мъри извира от голямата вододелна планина и се влива в Индийския океан. Реката има голямо значение за хората, живеещи в тази област, затова я наричат Австралийския Нил. Другите реки са малки и пресъхващи, поради горещия и сух климат. В централна Австралия се намира езерото Еър, което е разположено в депресия, достигаща до 12 м под морското равнище.

Кратка историческа справка:
Аборигените, първите обитатели на Австралия, са пристигнали от Югоизточна Азия още по времето на последната ледникова епоха преди около 50 000 години. Когато континента е бил открит от европейците, на него са живеели около един милион аборигени.

В контраст с дивата и пустинна вътрешност, крайбрежието в повечето случаи е покрито с гъста и зелена растителност. По тази причина, първите заселници нарекли новооткритите земи „Зеленият континент“, тъй като не подозирали колко негостоприемни и сухи територии са разположени зад зелените и приветливи брегове.

Холандецът Абел Тасман открива остров, наречен после на неговото име — Тасмания. Експедициите на Тасман имат важно значение за изучаването на австралийското крайбрежие и потвърждават, че Австралия е отделен континент. Английските пътешественици достигат до Австралия значително по-късно (при едно от пътуванията на капитан Кук през 1770 г.).

Експедициите на английския мореплавател Джеймс Кук имат най-голямо значение за изследването на Тихия океан и заселването на европейците в Австралия и Океания. През април 1770г. Кук пръв изследвал източния бряг на Австралия и обраслите с растителност заливи. Плавайки на север, мореплавателят открил Големия бариерен риф. През 1774 г. открива атола Ниуе. Изминавайки над 96 000 км., Кук направил първото околосветско пътешествие от изток на запад. Капитан Джеймс Кук допринася и за развитието на татуировките в Европа. Връщайки се от плаване през 1769г., той донася от Таити не само думата “ tattoo “, но и “Великия Омай“ – изцяло татуиран полинезиец. Полинезиецът се превръща в сензация.

Австралия е сред последните колонизирани страни в света. През 1770 г. Капитан Джеймс Кук обявява източния бряг за Британско владение. След като САЩ обявява независимостта си, Великобритания вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Първият кораб с 1500 осъдени пристига в Австралия на 7 февруари 1788 г. Тогава е основана колонията Нов Южен Уелс, където в последствие са докарани още около 160 000 затворници. След изтичане на присъдите, те били освобождавани и получавали шанса да започнат живота си на ново като фермери в Австралия. През 1820г. се развиват много ферми и новината за евтините земи на Австралия започва да привлича все повече заселници от Британия. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната. Създадени са още шест самоуправляващи се колонии. Шестте щата на Австралия стават нация с обща конституция и на 1 Януари 1901г. е създаден Австралийският съюз. Над 80% от населението на Австралия живее на не повече от 50 километра от бреговата линия. Австралия поддържа стабилна либерална демократична политическа система в Общността на нациите. Населението на страната днес е над 22 милиона души, като около 60% е концентрирано в и около столицата Канбера и големите градове Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Национална кухня
Когато стъпите на тази далечна и екзотична земя, ще се убедите, че австралийската кухня е една от най-оригиналните и вкусните в света. Тъй като страната е била английска колония, няма как да не доловите подчертаното английско кулинарно влияние. В Австралия се консумират значителни количества месо, риба и рибни продукти, раци скариди и други. За национално ястие на австралийците може да се приеме бифтекът. В страната можете да се насладите и на богата гама от превъзходни сирена. Тъй като в Австралия се отглеждат всякакви култури и се слави като страната на тропическите плодове, продуктите са винаги пресни и не се налага да се внасят от различните краища на света. В австралийската кухня са включени някои типични аборигенски ястия: калмари, миди или скариди, подправени с лимонова трева, пушена сьомга със сос от макадамия, пържоли от кенгуру или ему, поръсени с ароматни семена. Аборигените събирали корени и плодове, познавали ядливите растения и ядки. Те приготвяли тесто от смлени семена и вода и го изпичали върху нагорещен камък. Идеята била възприета от първите заселници, които започнали да приготвят „дампер“ - хляб, замесен от брашно, сода и вода и изпечен върху жар. Ястията, които също са се запазили от далечни времена и символизират австралийската кухня, са: тиквени сладки, които се поднасят залети с разтопено масло, бисквитите „Анзак", които служели за изхранване на войската по времето на Първата световна война, пай с месо, както и прочутата торта "Павлова", за чието изобретяване спорят Австралия и Нова Зеландия. Според австралийската версия тя е била изобретена през 1935 година в чест на известната руска балерина Анна Павлова от собственика на хотел „ Еспланада" в Пърт, в който била отседнала. Оригинално австралийско изобретение е пастата "веджимайт"(Vegemite), която се приготвя от ферментирали и силно осолени дрожди. Продава се в бурканчета и е любима закуска на децата, които я хапват намазана върху филийка. Друг австралийски специалитет е сладкиша „лемингтън“. Заселниците приготвяли огромни кексове, за да изхранят многолюдните си семейства. Домакините разрязвали кекса на малки парчета, овалвали ги в шоколад и кокосови стърготини, за да придадат приятен вкус. Рецепти за лемингтън били включени в готварските книги в началото на ХХ век и бързо станали един от любимите десерти. Може би малцина знаят, че известният по цял свят сладолед „Мелба“ идва от Австралия. Любим десерт на певицата Нели Мелба, той се приготвя от ванилов сладолед с пресни праскови, пюре от малини, бадемови ядки (обикновено нарязани), сметана и малко шери-бренди.

Туризъм и забележителности
Дестинацията е подходяща за туризъм и пътуване през цялата година, като всеки сезон предоставя различни възможности за отдих и изучаване на местните забележителности и култура. Най посещаваните от туристи Австралийски градове са: Сидни, Мелбърн, Канбера, Бризбейн, Пърт, Дарвин, Хобарт, Кернс. Ако искате да видите кенгуру, коали и други екзотични животни, една от най-добрите спирки за това е остров Филип Айлънд (Philip Island). Ако сте в Австралия по Коледа, имайте предвид, че трябва да се запасите с храна отрано – два дни преди и след Коледа и Нова година трудно ще намерите отворен хранителен магазин. Ако сте предвидили да хапвате навън, проучете работното време на ресторантите по празниците. Австралия посреща около 40 000 туристи всяка Коледа, носещи коледни шапки по бански на плажа. През Новогодишната нощ плажовете са по-оживени от всякога.
Австралия притежава някои от най-красивите плажове на света, с фин и светъл пясък, чисти и прозрачни океански води. Но винаги четете внимателно табелите с информация на плажовете – там пише дали във водата има отровни медузи, акули или други опасности! Ако видите райски плаж, в чиито води няма нито един човек, веднага трябва да се усъмните, че сте пропуснали някоя табела. Най-известните Австралийски плажове са Бонди и Манли Бийч в Сидни, Св. Килда в Мелбърн, Сърфистки Рай е крайбрежието на Куийнсланд, Котъсло в Пърт, и Гленелг в Аделайда. Малките и спокойни заливчета са идеални за плуване, а големите заливи са по-подходящи за сърф.

Австралия притежава много уникални красоти, които трябва да бъдат видяни.

Големия Бариерен Риф е най-големият коралов риф на планетата. Простира се на 2030 км по протежението на брега на щата Куинсланд в североизточна Австралия. Кораловият риф е единствения жив организъм на нашата планета, който може да се види от космоса. Съставен е от около 350 вида корали. Те се нуждаят от плитки, топли, прозрачни води с много слънчева светлина. Най-добрият начини да се насладите на този шедьовър на природата е чрез дайвинг или като направите разходка с лодка, която има прозрачно дъно. В сърцето на кораловия риф има хиляди острови, дом на най-причудливи видове тропически птици. Пясъкът по плажовете на малките островчета е почти снежно бял, а водите са толкова бистри и прозрачни, че бихте могли да загубите реална представа къде свършва пясъка и къде започва водата. Тези води са дом на малки пъстри рибки като рибата клоун (Ocellaris clownfish) и рибата папагал (наречена така заради пъстрата си окраска).

Улуру (Айърс рок) се намира в националният парк "Улуру-Kaтa Tютa", на 335 км югозападно от най-близкия голям град Алис Спрингс (450 км по шосе). Фигурира в „Книгата на Гинес“ като най-голямата в света изолирана скална маса. Височината на Улуру е 348 метра, обиколката му е 9,4 км, дължината е 3,6 км, а най-широката част достига 1,9 км.
Наименованието Улуру идва от езика на аборигените и означава „мястото, което хвърля сянка“. На 19 юли 1873 г. европейски картограф посещава скалата и я нарича Ейърс Рок на името на тогавашния Главен секретар на Южна Австралия, сър Хенри Ейърс (или Айерс). Така скалата става известна като Ейърс Рок. На 15 декември 1993 скалата е преименована на "Ейърс Рок/Улуру" и става първото официално наречено с двойно име образувание в Северната територия.
Улуру се почита като духовен символ от местните аборигени. Според археологическите сведения, районът около Улуру е бил населен от около 10 000 години. Аборигените вярват, че под Улуру има кухина, в която има голям енергиен източник, който наричат Tjukurpa „времето на сънищата“. Според тях туристите сънуват, докато обикалят скалата. Улуру има и красиви пещери, в които могат да се видят скални рисунки датиращи от хилядолетия.
Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Поради минералите в скалния й състав, в зависимост от времето и атмосферните условия, скалата може да променя цвета си от почти виолетово-синьо до огнено червен, а в действителност цвета й е сив. През лятото на това място е сухо и горещо, а зимата студено. Ето защо туристите посещават австралийската забележителност предимно между май и септември. Повече от половин милион души годишно посещават това красиво място.

Друга значима забележителност са „Апостолите”. Намират се в щата Виктория, на брега на Басовия проток. Представляват скална формация с височина 20 – 30м над морското равнище. Формирали са се от действието на вятъра и океанските вълни. Природните сили вече са успели да съборят някои от Апостолите, но повечето все още са запазени. Гледката спира дъха на всеки, който се озове на това място.

Това са само малка част от забележителностите, които правят Австралия уникална дестинация. Колоритната смесица от древна култура и модерен дух, съчетана с неповторима природа, е притегателен център за пътешествениците.

Посолството на Австралия в Атина, Гърция
First Secretary (Immigration)
Level 6, Thon Building
Corner Kifisias &, Alexandras Ave
Ambelokipi
Athens 115 23
Greece
Тел: +30 (210) 870 4000
Факс: +30 (210) 870 4111
www.ausemb.gr
www.immi.gov.au

Посолство на Република България в Канбера, Австралия
Australia, Canberra
33 Culgoa Circuit, O’Malley
Phillip DC, ACT 2606
P.O.Box. 6096
Tel.: (+61 2) 6286 97 11
Tel./Fax: (+61 2) 6286 96 00
Е-mail: embassy@bulgaria.org.au