Румъния

Съкровищата на Румъния - Букурещ, солната мина "Униреа" и двореца Могошоая
Вашата оценка
2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
31.08.2024 г.,   12.10.2024 г.,   01.11.2024 г.
Цена от: 185 лв.
Програма
Допълнителна информация
Солните мини - природен ресурс, лечебници и туристическа атракция.
Солната  мина "Униреа"  е една от най-популярните солни мини в Европа. Тя  се намира на  100 км от Букурещ в близост за град Сланик. Галериите и са на  210 метра под земята, около 50 м високи и 20 м широки, с най-причудливи форми, постоянна температура в мините е 13 градуса, а влажността на въздуха – 60 %. 
В една от галериите има скулптори от сол на Дечебал, Буребиста, император Траян, Михай Витязул-Храбрия, на известният румънски поет Михай Еминеску и други.
Старата солна мина е превърната в санаториум и се използва за лечение на белодробни заболявания в солен микроклимат.
Навсякъде имате възможност да си купите трапезна сол, соли за баня, козметика и сувенири, изработени от сол.
Това е вълниващо подземно приключение!
Ден 1
Отпътуване от София в 06:30 ч. от София по маршрут София - Плевен - Русе – Букурещ. Възможност за качване от Плевен и Русе.
 
Пристигане в Букурещ - най-големият град в Югоизточна Европа, основан през 1459 г. на двата бряга на р. Дъмбовица, известен още като "Малкия Париж" заради артистичния си живот и красивата архитектура. Панорамна автобусна обиколка на Букурещ с екскурзовод на български език: Триумфалната арка, Музей на селото; сградата на Атинеума, Народния театър, Университета, площада на Революцията, Кралския дворец, църквата Крецулеску, Парламента - втората по големина административна сграда в света след Пентагона. Посещение на Патриаршеска катедрала с мощите на Св. Димитър Басарбовски – българския светец, покровител на Букурещ. Пешеходна разходка в сърцето на столицата: хана на Манук, старата църква, двореца на Влад Трети и манастира Ставрополис. Свободно време за разходка в старата част „Липскани“. Настаняване в хотел 3*в Букурещ.
 
Свободно време. Нощувка.

Ден 2
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за гр. Слъник, окръг Прахова. Районът на гр. Слъник се нарежда на трето място в Европа по добив на сол, след района на Краков в Полша и района на Залцбург в Австрия. Слъник днес е един от най-значимите балнео курорти в Румъния. Уникалната Солна планина, Пещерата на булката, Езерото на овчаря, Зеленото езеро и Старата солна мина "Униря" са само част от забележителностите на курорта.
 
Посещение на солна мина "Униреа". Своеобразните художествени галерии, отворени за посетители, са на 210 метра под земята, около 50 м високи и 20 м широки, с най-причудливи форми. Топлите минерални бани, къпането в студените води на езерото с висока концентрация на сол, помагат за лекуването на много заболявания. Представена е в 14 зали с трапецовидна форма, достигащи  с постоянната температура на въздуха е 13 градуса. Вътре са изградени спортни и детски площадки, кътове за отдих и бюфет.
 
Отпътуване за Двореца на княз Константин Брънковяну - Могошоая, намиращ се в близост до Букурещ. Дворецът Могошоая  е построен през 1698 – 1702 г. по времето на влашкия княз Константин Бранковяну. Разположен живописно на брега на езерото Могошоая, той впечатлява с необикновената си архитектура в стил румънско Възраждане или така наречения още стил Бранковяну, характерен с уникалното преплитане на ориенталски, барокови, ренесансови, византийски и типично румънски елементи.
 

Отпътуване за България в 16:00 часа. Пристигане в София преди полунощ.