Швейцария

ШВЕЙЦАРИЯ - тур „Небесният химн на алпийските върхове“
Вашата оценка
8 дни / 7 нощувки

Транспорт: Самолет

Маршрут: София - Базел - Колмар - Мюлуз - Цюрих - Люцерн - Интерлакен - Лаутербрунен - Трюмелбах - Юнгфрайох - Гринденвал - Берн - Лозана - Женева - Веве - Монтрьо - Шато Де Шийон - Сион - Цермат - Заас Фее - Матерхорн - Белиндзона - Лугано - Комо - Милано - София

Цена от: 2375 лв.
Програма
Допълнителна информация
Швейцария - това е планинския рай на земята! Представят я различно, но озовавайки се в тази страна, всеки намира това, което търси. С този маршрут ни чакат заветните кътчета на Швейцария: красиви планини със заснежени върхове, тучни ливади, дълбоки езера, пътуване с влакове и зъбчати железници. През цялото време на тази алпийска приказка ще слушаме „Небесният химн на върховете“. Ще имаме възможност да опитаме традиционното ястие - фондю. Думата произлиза от студените страни и в превод означава разтопена храна. Причината да се наложи фондюто е голямото изобилие от най-различни видове сирена. Обичайно това са няколко вида разтопени сирена, приготвени на газов огън в специален съд т.нар. „какелон”, придружени задължително с бяло вино. Използването на издължени вилици е само част от удоволствието да похапнете фондю.

1ви ден, София - Базел - Колмар - Мюлуз
Полет на BULGARIA AIR в 08.40 ч. от аерогара София за летище Цюрих. Кацане в 09.50 ч. Отпътуване с автобус за китното градче Колмар, което се слави с характерната елзаска архитектура на по-старите си квартали и с традициите в производството на вино и елзаската кухня. Посещение с влизане на високата над 70-метрова готическа Катедрала Свети Мартин и на Доминиканската църква от XIII в. (отвън). Разходка из калдъръмените улички на града и разглеждане на бюргерските къщи от Средновековието и Ренесанса с отлично запазен уникален вид. Акцент в панорамата са Адолфхаус (1350 г), митницата и удивителната къща със стоте глави (1609 г.), поразяваща с фасадата си от човешки лица и маски. Попътна спирка в Базел – град разположен на р. Рейн, там където се срещат границите на Швейцария, Франция и Германия. Кратка разходка из историческия център. Продължаване за френския град Мюлуз, разположен на р. Ил и настаняване в хотел. Нощувка.

2-ри ден, Цюрих - Люцерн - Интерлакен
Закуска. Отпътуване за Цюрих - сърцето на Швейцария. Туристическа програма: Кейовете, Банхофщрасе - считана за една от най-елегантните улици в цяла Европа, гордостта на нейните жители, църквата Св. Петър с най – големия часовников циферблат в Европа, църквата Фраумюнстер с интересни цветни витражи, Катедралата Гросмюнстер. Продължаване в следобeдните часове за Люцерн, малко очарователно градче, въплътило представите за Швейцария от приказките, разположено на западния бряг на езерото „Четирите Кантона". Обиколката започва от Площада на лебедите, продължава с покрития дървен мост Капелбрюке с водната кула и Шпойербрюке, с площад Хиршенплац и Монумента на Лъва. Пристигане вечерта в района на Интерлакен - център на Бернезе Оберланд, разположен между най-чистите езера Тун и Брийнц сред впечатляващ планински пейзаж. Настаняване в хотел. Нощувка.

3-ти ден, Лаутербрунен - Трюмелбах - Юнгфрау - Гринденвал - Берн - Лозана
Закуска. Възможност за запомнящо се пътешествие (изисква се предварителна резервация) до най-високата жп станция в Европа - изкачване от Лаутербрунен, наричан “страната на лавините” през Трюмелбах, където ще ви очарова феерията на най – недостъпните и скрити ледникови водопади в Европа, до Юнгфрайох - комплекс от съоръжения, предлагащ разнообразни атракции и посещение на Ледниковия дворец. Обратният маршрут преминава през долината Гринденвал (UNESCO). В ранния следобед продължаване за Берн (UNESCO), емблема на който е мечката, свързана с легендата за основаването на града. Туристическа програма - Стария град, улиците Марктгасе и Крамгасе, Кметството, Часовниковата кула, Катедралата Свети Винсент, домът на Айнщайн, Розовата градина, сградата на Парламента. Пристигане вечерта и настаняване в хотел в Лозана. Нощувка.

4-ти ден, Лозана - Женева - Лозана
Закуска. Отпътуване за Женева. Разходка из Стария град - булевард Русо, Мезон Тавел, Катедралата Сен Пиер, Кулата, Кметството, паметникът на Реформацията. Обиколката продължава из Английската градина край езерото със забележителния фонтан и цветния часовник. По желание разходка с корабче по Леманското езеро или по-известно за нас Женевско езеро или посещение на Музея на изкуството и историята. Връщане в Лозана. Начало на туристическата програма, която включва пешеходна разходка в столицата на Олимпийските игри и на кантона Во с посещение на Катедралата, Шато Сент Мер, стария Епископски дворец, църквата Св. Франсоа. Фотопауза на замъка Уши. По желание посещение на Олимпийския музей. Нощувка.

5-ти ден, Веве - Монтрьо - Шато де Шийон - Сион
Закуска. Отпътуване за Веве - седалище на гиганта Нестле, където ще видите и паметника на Чарли Чаплин, свързан с последните дни от живота на великия актьор, прекарани в съседното селище Корсие. Продължаване за Монтрьо - перлата на Швейцарската ривиера и спирка за фотопауза. Посещение на най-впечатляващия и най-често сниманият замък в Швейцария Шато де Шийон. Продължаване за Сион - столицата на кантона Вале. Пешеходна разходка из най-стария град в Швейцария, разположен в подножието на двата хълма Валер и Турбилон, в долината на р. Рона. Настаняване в хотел в кантона Вале. Нощувка.

6-ти ден, Сион - Цермат - Заас Фее - Матерхорн - Милано
Закуска. Свободно време. По желание и срещу допълнително заплащане еднодневна екскурзия до Матерхон. Отпътуване с автобус за селището Теш, откъдето само със зъбчата железница може да се придвижите до курорта Цермат, традиционно швейцарско селище от дървени къщички с малки прозорчета, съзряващи красотите на най – известния връх в Алпите - Матерхорн (4478 м). Оттам по желание можете да се изкачите с лифт до Малкия Матерхорн (3883 м). Това е едно незабравимо преживяване, което дава възможност за впечатляваща гледка от един от покривите на Европа. Връщане в Теш и оттам тръгване към курорта Заас Фее, наричан “Перлата на Алпите”, ски център в долината Заастал, известен с най – голямото в света подземно алпийско метро. Там ще се потопите в море от цветя, заобиколени от ледници. Връщане в Сион към 18.00 ч. и присъединяване на туристите, които не са се включили в тази екскурзия. Продължаване за Ломбардия през прохода Симплон. Настаняване в хотел в района на Милано. Нощувка.

7-ми ден, Белинзона - Лугано - Комо
Закуска. Свободно време. По желание и срещу допълнително заплащане полудневна екскурзия до Белинзона, Лугано - слънчевия диамант на Швейцария и Комо. Отпътуване към Белиндзона - град на замъците и столица на областта Тичино. Кратка спирка и по възможност разглеждане на един от 3-те средновековни замъка (UNESCO): Кастел Гранде, Кастело ди Монтебело – най-впечатляващият, Кастело ди Сасо Корбаро - с най-красивия пейзаж към долината Тичино. Продължаване към езерото Лугано и за разположeния на бреговете му едноименен швейцарски град с италианска атмосфера, многобройни кафенета, слънчеви площади и павирани улички. Разходка из aристократичния крайезерен парк и из Стария град с Катедралата Сан Лоренцо. Следва посещение на Комо – град-курорт край езерото Лаго ди Комо. От векове езерото Комо е хипнотизирало с магическата си красота. Живописна природа, селца в средновековен стил, луксозни вили и градини, а в центъра - синята огледална повърхност на езерото, която допълва картината на великолепието на природата. Връщане в хотела. Нощувка.

8-ми ден, Милано - София
Закуска - сух пакет. Трансфер до летище Милано-Бергамо. Полет на авиокомпания WIZZ AIR за София в 08.35 ч. Кацане в 11.35 ч.