Почивка в Албания

АЛБАНИЯ - древен дух и средиземноморска красота! ОБИКОЛНА програма!
Вашата оценка
5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Маршрут: София - Поградец - Eлбасан - Круя - Тирана - Дуръс - Арденица - Берат - Вльора - Гирокастро - Бутринт - Саранда - София

Дати на отпътуване:
19.09.2024 г.,   16.10.2024 г.
Цена от: 720 лв.
Програма
Допълнителна информация
Добре дошли в Албания! Албания е разположена на стратегическо място на Балканския полуостров, на важен кръстопът, водещ от северна Италия до Константинопол, столицата на света по времето на Византийската империя, а по – късно Истанбул. По тази причина множество завоеватели са минали по тези земи, оставайки следи от своята култура, които са видими и до днес. В сърцето на Средиземно море, на Адриатическо и Йонийско море, Албания се превръща в един от най – интересните дестинации в света. Все още непокътната от глобалицацията, туристите ще бъдат вдъхновени от невероятна смесица от култури и цивилизации, което прави тази страна уникално място за посещение.

1-ви ден, София - Поградец
Отпътуване в 07.00 ч от пл. „Ал. Невски” в София. Пътувайки през територията на Р Северна Македония ще научите повече за историческите паметници в страната. В късния следобед пристигане в първото погранично селище Поградец, Албания. То е едно от най-очарователните курорти на страната, заради местоположението си на Охридското езеро - екосистема с уникална флора и фауна. През 1980 г. Поградец е обявен от Юнеско за място на Световното природно и култулно наследство. Градът се намира в подножието на планината Мокра и принадлежи към едноименната историко-географска област Мокра, част от която е в Р С Македония. Тук има две църкви: едната, посветена на Св. Богородица в старата част на града, и другата църква, която празнува храмовия си празник на Възкресение Христово, както и две джамии. Плажът на Поградец започва от центъра на града и продължава с крайбрежната алея Първи май, където можете да се разходите. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден, Елбасан - Круя - Тирана - Дуръс
Закуска. Ранно отпътуване от Поградец в посока Круя. По пътя ще чуете основна информация за градовете Корча и Елбасан, ще се насладите на гледката на непристъпните албански планини, осеяни с бункери след 1948 г. Пристигане в Круя – родното място на националния герой Скендербег и посещение на крепостта и стария базар - едни от най-забележителните исторически места в Албания, защото през XV в. Скендербег превръща Круя в своя столица и символ на съпротивата срещу османските турци. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите и едва след смъртта на Скендербег защитниците ѝ слагат оръжие. По желание посещение на Етнографския музей. Продължаване към Тирана. Съвременната столица на Албания предлага интересна смесица от съвременна архитектура и исторически паметници. Разходка из площад Скендербег в сърцето на града. Интерес тук представляват: паметникът на националния герой на Албания Георги Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула, Дворецът на културата и Националният исторически музей. На отиване към хотела – кратка спирка за разходка в крайбрежния албански град Дуръс, в който основните забележителности са Амфитеатърът (II в.), Венецианската кула и старите римски бани. Настаняване в хотел в крайбрежния албански град Дуръс. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден, Дуръс - Арденица - Берат - Вльора
Закуска. Отпътуване за манастира Рождество Богородично в Арденица. Светата обител е съхранила духа на велико и достойно минало. Главният манастирски храм е изписан от известните иконописци братята Константин и Атанас от Корча през 1744 г. Там ще видите уникалния стенопис, изобразяващ Св. Седмочисленици и Св. Йоан Кукузел, който има сериозна връзка колкото с техния култ, толкова и с българската история. Продължаване за Берат (UNESCO) - „градът на хилядите прозорци”, който със своето живописно разположение, със своята уникалност и културно наследство е един от най-интересните градове в Албания. Посещение на крепостта, разходка из града и разглеждане на някои от старите джамии и църкви. Пристигане във Вльора, разположен на албанската ривиера. Този китен град с древно име Авлон, днес модерен курорт, разположен на Адриатическото крайбрежие, е второто по големина пристанище в Албания след Дуръс. Илирийското селище е било известно с производството на маслини, зехтин и сол. Тук могат да се видят паметника на Независимостта, паметника на Исмаил Чемали и Червената джамия (XVI в.). Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден, Гирокастро - Бутринт - Саранда
Закуска. Отпътуване за Гирокастро, град, населяван и от гръцко население. Името му произхожда от Аргирокастро - сребърна крепост на гръцки език. Известен е със старата си част - архитектурен резерват (UNESCO) и като родно място на най-големия бункерофил в човешката история, авторитарния комунистически лидер Енвер Ходжа. Възможност за посещение на калето и музея на въоръжението. Продължаване за Саранда и разглеждане на археологическия обект Бутринт (UNESCO) - антично селище, обособено в едноименния Национален парк с класически амфитеатър, баптистериум, раннохристиянска базилика (IV в.), терми, крепостни съоръжения и много други постройки от древността. Настаняване в хотел в Саранда. Разходка из центъра на Саранда. Разположен в малък залив на брега на Йонийско море, този град очарова с величествената гледка към о. Корфу. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден, Саранда – София
Закуска. Отпътуване за България през Гърция. По пътя ще чуете за сложната история на географските области Епир и Македония, както и за историческото понятие Кутмичевица. Пристигане в България около 22.00 ч.